HTML

Indafotó képek

Multicultural Cities

A Terra Recognita Alapítvány multikulturális városokkal foglalkozó kiadványainak hivatalos oldala

Friss topikok

2011.06.15. 22:10 barathgergo

Multikulturális Budapest: The Hidden Faces of a Capital

 

The Hidden Faces of a Capital - Traditional Multiculturalism in Contemporary Budapest címmel megjelent a Terra Recognita Alapítvány legújabb, angol nyelvű könyve.


Itt lakóként mintha valahogy természetesnek vennénk, hogy Magyarország fővárosa magyar város. Méghozzá „teljesen” magyar, és eszünkbe sem jut ezt megkérdőjelezni. Az első pillantásra ez talán így is van. Ám elég, ha csak egy kicsit figyelmesebben nézünk végig a mindennap látott épületeken, vagy vetünk egy futó pillantást a házunk kapucsengője mellett sorakozó nevekre, és rögtön felsejlik valami a felszín alatt. Valami más, valami különleges. Ami a megszokottól eltérő formák vagy az idegenül hangzó nevek mögött bújik meg. És minél jobban figyelünk erre, egyre mélyebbre merülve a város múltjában, annál színesebb a kép, amit találunk.

A magyar főváros története ugyanis tele van nem magyar részletekkel vagy olyan színekkel, amiket ugyan magyarnak hiszünk-tartunk, ám eredetileg nem sok közük volt ahhoz, amit ma magyarnak nevezünk. A mai Budapest területén ugyanis számos nép, felekezet és kultúra találkozott, keveredett, és hatott egymásra a történelem folyamán. Bár ezt a tarkaságot a 19. századi modernizáció jócskán kikezdte, majd rárakódott a múlt század uniformizáló rendszereinek szürke rétege, e sokszínűség maradványai mégis mindmáig megtalálhatóak. A színek ugyan kissé megkopva, de ott vannak még. Sőt, a 20. század vége óta mintha újra egyre jobban, egyre élénkebben látszódnának. Ennek a jelenségnek kedvez a multikulturalizmus divatja is – az emberek érdeklődni kezdtek múltjuk, gyökereik iránt, és büszkén fel is vállalják másik identitásukat, amire egyre több lehetőségük is nyílik. 

Kötetünkben a magyar főváros egykori multikulturalitásának nyomain indultunk el. Azokon a nyomokon, amelyeket néha már kifejezetten nehéz felfedezni. Egyúttal viszont nemcsak ennek a sokszínűségnek a múltjába szerettünk volna bepillantani, hanem arra is kíváncsiak voltunk, hogy mindebből napjainkra mi maradt fenn, esetleg hogyan kel életre. Az egyes esszékben nem törekedtünk a Budán és Pesten élt összes népcsoport történetének részletes áttekintésére, ilyen kis felületen ez nem is lenne lehetséges. Egy efféle leltár helyett inkább arra a néhány, „történelminek” is nevezhető közösségre – a németekre, zsidókra, szlovákokra és az ortodox felekezetű szerbekre, görögökre, románokra és bolgárokra – fókuszáltunk, amelyek jelentős szerepet játszották a magyar főváros fejlődésében.
 
A másik legfontosabb szempont pedig az volt, hogy ezek a közösségek ma, a 21. század Budapestjén is jelen vannak. Azt is fontosnak tartjuk előre bocsátani, hogy nem tudományos munkára vagy a téma kimerítő ismertetésére vállalkoztunk, hanem egy olyan szintézist szerettünk volna az olvasó elé tárni, amelyet egyrészt a jelenből – a bennünket körülvevő városból – másrészt az egyes kultúrák elismert szakértőinek munkáiból próbáltunk összeállítani. Azzal a céllal, hogy egy minél olvasmányosabb, akár útikalauzként is használható kötet legyen a végeredmény. És akinek az egyes írások felkeltették az érdeklődését, a kötet végén található válogatott bibliográfia segítségével jobban elmélyülhet a magyar főváros multikulturális történetének tanulmányozásában. Annak a sokszínűségnek a további feltérképezésében, amely összességében Budapest sajátosan magyar jellegét adja.  
 
A szerzők
 
Tartalom: 
  • The Past and Present of a Multi-Cultural Capital - Preaface
  • Introduction (Csaba Zahorán)
  • German Budapest (Kiss Balázs)
  • "Kosher pizza sold" - Jewish Budapest at the Turn of the Millennium (Csaba Zahorán)
  • Martial Arts in the Church - Slovaks in Budapest (József Demmel)
  • From Tabán to the Godzsu Courtyards - Ortodox Budapest (Miklós Komoróczy - Csaba Zahorán)
  • Budapest trough Different Eyes 
    • Budapest - A Brief Outlook from Slovakia (Martin Klus)
    • "Moldy & Multi's" - about the Cult of Multiculti (Sarah Günter - Viktor Markos)
    • Hungarian-German Relations - The Pats and the Present (Eva M. Schraub)
  • Select Bibliography
  • About the authors
Szerkesztette: Zahorán Csaba
 
Szerzők: Demmel József, Kiss Balázs, Komoróczy Miklós, Zahorán Csaba, Sarah Günter, Markos Viktor, Martin Klus, Eva Maria Schraub
 
forrás: www.kibic.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest a magyar kultúra német the zsidó multikulturális of szlovák face kisebbség ortodox alapítvány terra capital hidden racognita


A bejegyzés trackback címe:

https://multiculturalcities.blog.hu/api/trackback/id/tr212987452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása